Yazmak mı zor yayınlatmak mı?

Çok inandığınız bir hikâyeyi kaleme aldınız. Hayatınızın romanını yazdınız. Yıllardır üzerine çalıştığınız tezi kitaplaştırdınız. Geceniz gündüzünüze karıştı, kaynak taramalar, ince okumalar yapıldı. İşin en zor kısmı bir kitabı tamamlamak ve noktayı koymak zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü asıl macera bundan sonra başlıyor. Kitabınızın çıktısını alıp bir sunum dosyası eşliğinde kapı kapı dolaşıp eserinizi basacak bir yayınevi bulmanız gerekiyor. Eğer paranız varsa ya da tanıdığınız hatırlı kişiler o zaman işiniz büyük ölçüde kolaylaşır. Ama tek referansınız kitabınız ise büyük bir mücadeleye hazır olun. Kelimenin tam anlamıyla eli kalem tutan herkesin kitap yazdığı bir ortamda gözünüze kestirdiğiniz yayınevinin editörleri tarafından geçer not almak için tam bir çileye dönüşebilir. Peki nedir bu yayınevlerinin aşılmaz gibi görünen kriterleri? Sizin için soruşturduk…

Okurun ilgisine dair öngörüler belirleyici oluyor

Seval Akbıyık (Editör)

Timaş Yayınları

Dosya sahibine ve metne haksızlık etmemekle yayınevi açısından en cazip metni yakalama arasında gidip gelen ince bir çizginin üzerinde yürüyerek okumak gerekir metni.

Dosyanın kitaplaşabilme gücüyle yayınevinin beklentilerinin uyum içinde olup olmadığına karar vermek bazen kısa bir zaman alırken bazen de birkaç güne hatta haftaya yayılabiliyor.

Kişisel tecrübemi sorarsanız dosya değerlendirme işini daha çok yayınevinde trafiğin daha az olduğu cumartesi günlerinde yaparak ayda onbeş-yirmi dosya değerlendirdiğimi söyleyebilirim. İlk okuma sonucu olumlu olanlarda nihai karara ulaşma süreci uzuyor elbette.

DİL KULLANIMINDA MAHARET ÖNEMLİ

Dosyanın türüne göre beklentilerimiz farklılaşıyor. Kurmaca bir metin söz konusu olduğunda karakterlerin gücü, metnin kurgusu, yazarın dil kullanımındaki mahareti, metnin akıcılığı ilk akla gelen değerlendirme kriterleri olur. Ama teorik bir metni değerlendirirken yazarın konuya hakimiyeti, okur nezdindeki güvenilirliği, metnin ele aldığı konuyu kuşatıcı bir biçimde işlemesi ve tabii ki bizim okurun ilgisine dair öngörülerimiz belirleyici olur. İlk değerlendirmeyi editör yapsa da dosyalarla ilgili nihai kararlar elbette yayın kurulundan çıkar.

Timaş’ın yayıncılık geçmişine baktığımızda “marka” yazarlarla çalıştığı kitapların yanı sıra, yeni yazarları keşfetmeye ve okurla buluşturmaya dayalı bir çizginin de hep var olduğunu görüyoruz. 2015 ilk aylarında iki “ilk roman” yayımladık. Biri A.S. Durmaz’ın İLMA’sı, diğeri de “genç ve yetenekli yazar” tanımlamasına tam olarak uyan Kadir Daniş’in şaşırtıcı ve son derece zekice kurulmuş romanı Kitabü’l Acayip.

Kitap bastırmak eşya almak kadar kolay

Everest Yayınları

Çiğdem Aldatmaz (Editör)

Yayınevine değerlendirmek üzere, yüzlerce dosya geliyor. Bu sayıdaki artışı, hiçbir şeyin imkânsız olarak görülmediği dünyaya bağlamak mümkün. Artık kitap bastırmak, kitaplı yazar olmak insanlara herhangi bir eşya edinmek kadar kolay geliyor. Editörlerin incelediği dosya sayısı da artıyor haliyle. Bu yoğunlukta gelen dosyaları ön elemeden geçirip, uygun olanları değerlendirmeye alıyoruz. Editörlerden yayın yönetmenine ve yayın kuruluna uzayan bir değerlendirme sürecinden geçiyor dosyalar. Önceliğimiz yayın politikamıza uygunluk. Sıra dışı bir konu ve özgün bir dil en önemli kriterlerimizden. Çıtanın üzerinde olan, nitelikli, farklı, bizi heyecanlandıran metinleri yayın programımıza dahil etmekten mutluluk duyuyoruz.

 

Nefret söylemi içeren dosyayı kabul etmiyoruz

Zeynep Bakır

Müptela Yayınları (Editör)

Müptela Yayınları’na ayda iki yüzün üzerinde dosya geliyor. Bu baş edilebilmesi zor bir rakam. Ortaya bir eser çıkarıp onu ilgili kişiye ulaştırabilmenin zorluğunu anlatmaya gerek yok. Eser sahibi eserini bir adrese gönderir ve beklemeye başlar. O bekleme hali kişinin içinde hep ikiyle çarpılır. “Beğendiler mi, dalga mı geçtiler, saçma mı buldular” gibi tonlarca soru vardır yazanın kafasında. Üstelik geri dönüşte yoktur. Biz bunun önüne geçebilmek ve bu süreyi makul ölçüde tutabilmek için ‘ön okuma ekibi’ kurduk. İki ila altı ay içinde dosya sahiplerine geri dönüş yapmaya çalışıyoruz. Ön okuma ekibi tarafından değerlendirilen dosyalar raporlar halinde bize geliyor ve buna göre bir sıralama yaparak editör okuması gerçekleşiyor. Eserin ‘nefret söylemi’ içermemesi ve hiçbir biçimde ötekileştirme yapmaması ana kriterimiz. Bunun dışında dikkat ettiğimiz teknik şeyler yazımla ilgili; karakterlerin ve kurgunun olabildiğince sağlam olması tabii ki başlıca olanı. Eğer bize gelen ve yayınlamaya karar verdiğimiz metinde boşluklar görüyorsak bunu yazarla masabaşı çalışması yaparak daha iyi hale getiriyoruz.

Yayınevimiz aşk romanları yayımlıyor, kısa vadede farklı türden kitaplarla da okurla buluşacağız. Aşk kitapları yayımlamanın ötesinde yeraltı edebiyatıyla da mutfak sanatı hakkında eserlerle de ilgileneceğiz. Ben bunların tamamına aşk kitabı diyebilirim. Çünkü bu dünyada ne hakkında konuşuyor olursak olalım hepsinin aşkla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Diğer yayınevlerinden üslup farkımız olabilir. Müptela Yayınları okuyucusundan uzak, yukarıda bir yerde durmuyor. Kadıköy Moda’da mesken tuttuğumuz Dr. İhsan Ünlüer Sokağı okurlarımız tarafından sıkça ziyaret edilen bir yerdir. Kahveler gider gelir, sohbetlerimiz uzundur. Kitaplarımızı takip eden insanlarla sohbet etmeyi severim ve bunun için vakit yaratırım. Çünkü beslendiğimiz şey insan hikâyeleri… Ben eski bir haberci ve Müptela Yayınları’nın yayın koordinatörü olarak şunu söyleyebilirim; “Anlatsam roman olur” der bizim insanımız, biz o hikâyelerin peşindeyiz. Daha ayırt edici bir fark söylememi isterseniz; tüm yayınevleriyle aynı geminin içindeyiz, sağlamak istediğimiz şey yazarlarımız aracılığıyla anlattıklarımızı okuyucularımıza ulaştırabilmek. Şu anlamda sektörde bir fark yarattığımızı hatta yön vermiş olduğumuzu biliyorum; Wattpad’i keşfeden ve o sosyal ortamdan çok değerli kalemler bularak bu kişileri yazar vasıflarıyla okuyucuyla tanıştıran ilk yayınevi biziz.

Wattpad Kitapları Üzerine

Temmuz 7, 2018

Kitap Bastırmak İstiyorum

Temmuz 7, 2018

Bir yanıt yazın