Wattpad Kitapları Üzerine

Son zamanlarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlayan Wattpad kitapları beni endişelendiriyor. En hafif tabiriyle edebiyat katli olan bu kitapların okur kitlesi giderek genişliyor. Bu Wattpad kitaplarını raflarda daha çok  göreceğiz demek.

Wattpad amacı mantıklı ve faydalı bir uygulama: Kendi hikayeni yaz ve paylaş! Gençlerin farklı sosyal mecralarda güzelliğiyle takipçi toplamaya çalışmak yerine hikaye yazması güzel bir şey. Ama her uygulama gibi amacından sapmış olduğunu belirteyim. Yazılanların büyük bir kısmı liseliler tarafından yazılıyor ve yine liseliler tarafından büyük bir ilgiyle okunuyor. Yoğun ilgiyi fark eden bir yayınevi hikayelerin kitap halinde basılmasının kârlı bir iş olduğunu anlıyor. Kitaplar okuyanlarda karşılık bulmaya devam ettikçe kitaplar ve Wattpad kitabı basan yayınevleri de artmaya başlıyor. Her ne kadar, çoğunun yasal olarak imza yetkisi olmadığı halde kitap sahibi adına imza töreni düzenlenmesi, ironik olsa da bunu imza günleri takip ediyor. Hatta bu imza günlerinde izdihamlar yaşanıyor, bazıları kitap sahibini gördüğünden sevinç gözyaşları döküyor.

 Şunu da ifade edelim Wattpad kitabı sahiplerine yazar demek büyük hatadır. Bırakın etkileyici bir hikaye yazmak için gereken birikim, edebi bilgi gibi hasletleri iki cümleyi bir araya getirmekten aciz birtakım ergenlere yazar demek ‘yazar’lara ağır hakarettir.

 

 Fotoğraftaki yaş kitlesine bakmak fikir verebilir.



Kitaplara göz atalım biraz. Kitap isimleri genelde birbirine benzer: Kötü Çocuk, İyi Kız, Mafya… Kitap kapakları için de aynı şeyi söylemek mümkün. Kapaklar, bu kitapları yazanlar ve alanlar göz önünde bulundurulduğunda, şaşırtıcı olmayacak biçimde yakışıklı erkek ve güzel kızdan oluşuyor.  Isimler de kapaklar da aynı kişinin elinden çıkmış gibi duruyor.

İçine gençlerin posterlerini de koymuşlar(!)

  Eleştirilerin odak noktası elbette kitapların içeriği. Kitaplar dizilerdeki aşk entrikalarının liseli gözüyle anlatılması, biraz okul hayatındaki hayal kırıklarının eklenmesi; çok miktarda küfür, kötü alışkanlık ve cinsellikten ibaret. ‘Sıradan’ bir gencin zihin dünyasının nelerden oluştuğunu da gösteriyor bizlere bu kitaplar. Alıcı kitlesinin yaş aralığının 8-16 olduğunu hesaba katalım. Küçük yaşlarda birinin böyle içeriklere sahip bir kitap okumasının ne kadar zararlı olacağı aşikâr.

Elbette çocuklara ‘bu kitapları okuyamazsınız’ demek, yargılamak yanlış olur. Onun yerine çocuklara sevebileceği ve edebi değeri yüksek bir kitabı okumasını sağlamak yani daha üstün olanı göstermek sonra da kararı onlara bırakmak olabilir. Benim tercihim ise Agatha Christie okutmak olurdu.

  Problem gençlerin yazı yazması değil yazılanların matah bir şeymiş gibi kitaplaştırılması ve satılması.

Eline klasiklerden almamış liselilerimizin bu kitapları ilgiyle takip etmesi ve kendini çok kitap okuyan biri olarak görmesi çok acı bir durumdur. Oysa meselenin kitap okumak değil kaliteli kitap okumak olduğunun; okunmaya değecek kitapların seçkin kişiler tarafından* yazıldığının ve Wattpad kitaplarının sadece dimağları kirleten safsatalardan ibaret olduğunun anlaşılması gerekmektedir.

Wattpad Nedir, Nasıl Kullanılır?

Temmuz 7, 2018

Yazmak mı zor yayınlatmak mı?

Temmuz 7, 2018

Bir yanıt yazın