Kitap Bastırmak Neden Zor? Ne Yapmalı?

“Kitap bastırmak istiyorum,” cümlesi eli kalem tutan, biraz olsun bir şeyler karalayan herkesin aklından geçmiştir. Kimi yazdığı şiirleri, kimi öyküleri, kimi de hayat hikayesini bir kitap haline getirip yeni çıkan kitaplar rafında görmek ister. Ama kitap yayınlamak o kadar da kolay bir şey değildir. Peki kitap bastırmak ya da kitap yayınlamak neden bu kadar zor?

Kitap Bastırmak Neden Zor?

Bir kitap yazdınız, tamam, artık bu dosyayı yayınevlerine gönderebilirim, diyorsunuz ve gönderiyorsunuz. Bir müddet sonra yanıt geliyor; “Yayın programımız dolu olduğu için ne yazık ki…”, “Ne yazık ki şu an için olumlu yanıt veremiyoruz…” Birçok insan bu noktadan sonra hevesini yitirip, macerasını sonlandırıyor. Peki gerçekten bu aşama son mu? Kitap bastırmak istiyorum, diyen birisi bu noktada ne yapmalı? Yani kitap bastırmak için yapılması gerekenler neler? Gelin beraber inceleyelim.

Kitap Bastırmak İçin Ne Yapmalı?

Kitap bastırmak için yapılması gerekenler herkes için önemli bir konu. Bir yazar olabilmek için atılan ilk adım kitabı yazmak değil, bastırabilecek yayınevi bulabilmektir. Çünkü günümüzde yayınevleri artık en çok okunan kitaplar ya da popüler konular üzerinden para kazanabildiklerini biliyor, yeni yazarlara pek şans vermiyorlar. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, yayınevleri editörleri, birçok kitabı okumuyor.Bu, yayınevlerini ya da editörleri suçlamak için söylenmiş bir söz değildir; onlarca, belki de yüzlerce kitabı okumak belki gerçekten mümkün olmuyor ama en azından yazar adaylarına yaptıkları dönüşler şöyle olabilir; “Yoğunluğumuzdan ötürü dosyanızı inceleme fırsatı bulamıyoruz.” Bu yanıt birçok yazar için kabul edilebilir olacaktır. Diğer türlü, dosya incelenmiş ve kesinlikle olumsuz bir intiba bırakmış gibi görünüyor. Tabii bu, okunmayan dosyalar için  geçerli, olumsuz olarak değerlendirilenler için değil.

Kitap bastırmak neden zor? Çünkü kitap yayınlamak “yazdım ve bitti” dediğiniz noktada aslında yeni başlıyor. Eğer yazar  ya da yazar adayıysanız, benim gözlemlerime göre, kitabınızı yayınevine göndermeden önce “defalarca” elinizden geçirmeniz (düzeltme yapmanız) alacağınız yanıtı etkiliyor. Çünkü dosya üzerinde ne kadar düzeltme yaparsanız yapın, her zaman düzeltilecek yeni hatalar görebilirsiniz. Kitap bastırmak istiyorum, diyenler bu noktada acele etmemeliler. Kitap bastırmak için yapılması gerekenler sorusunun ilk yanıtı, sabırlı olmaktan geçiyor.

Peki bir kitabı yayınevine göndermeden önce neler yapmalı? Kitap bastırmak gerçekten bu kadar çetrefilli bir iş mi?

Eseri Yayınevine Göndermeden Önce Ne Yapmalı?

Yazar adaylarının bir çoğu “ücretsiz kitap bastırmak istiyorum yardım edin!” diye koşuşturuyor. Aynı zamanda birçok insan kitabını hazırlar hazırlamaz yayınevine gönderiyor ki bu yapılan en büyük hatadır. En az iki ya da üç kişiye kitap okutulup (kendiniz de okuyabilirsiniz) detaylı analiz yaptırmadan bir kitabı yayınevine göndermek, büyük olasılıkla ret cevabı almayı kaçınılmaz kılar. Kitabınızın, yayınevine gönderilmeden önce deneyimli bir göz tarafından incelenmesi, yazar adayları için birçok hatayı önden görüp düzeltebilme imkanı sağlar. Tabi bu noktada eleştiriye açık olmak şart, zira eseriniz çok ağır eleştirilere maruz kalabilir.

Diyelim ki bir kitap yazdınız, Word dosyanız bilgisayarınızda bekliyor, heyecanlısınız ve hemen bir yayınevine göndermek istiyorsunuz. Bekleyin! Aşağıda, bir kitabı yayınevlerine göndermeden önce neler yapmanızla alakalı bazı temel ipuçlarını sıraladım. Bu hususta, öncelikle kitap bastırmak konusunu bir kenara koyup, tamamen kendi iyiliğiniz için aşağıdaki ipuçlarına kulak verin. Bu ipuçları salt benim değil, yazdığım kitabı yayınlamak istediğim zaman editörlerden ve deneyimli yazarlardan duyduklarımı da içeriyor.

 1-  Kitap “gerçekten” bitti mi, bir düşünün.

Bitti, dediğiniz, artık yayınlanmaya hazır dediğiniz dosya kurgu bakımından yeterli mi? Piyasadaki binlerce kitapla aynı konuları mı işliyor? Örneğin; zengin kız fakir oğlan teması, gerçekten artık klişeleşmiş ve bir yayınevinin kabul etme olasılığının neredeyse sıfır olduğu bir tema. Eğer böyle bir tema üzerinden anlatım gerçekleştirdiyseniz, lütfen tekrar düşünün.

 2-   Eserinizi, edebi bilgisine güvendiğiniz, mümkünse editörlük ya da yazarlık geçmişi olan birisine okutun.

Bu nokta çok önemli. Çünkü kitabınız ilk defa profesyonel bir gözle eleştirilecek ve varsa hatalarınızı düzeltme şansı elde edeceksiniz. Aldığınız geri bildirimleri uygulamak size kalmış ama dinlemek çok önemli. Mümkünse, dosyanızı bir kitap haline getirin ve öyle verin, böylece hataların altını çizmek daha basit olur ve siz de hiçbir şey kaçırmamış olursunuz.

 3-  Çok fazla kelime tekrarı, uzun paragraf ya da anlaşılması güç kelime, cümle var mı?

Bu noktada kendinize güvenmeyin. Çünkü zaten bu hataları görüyor olsanız, kitap bastırmak fikrini hataları düzeltene kadar kenara koyarsınız. Bu aşama, 2. madde ile iç içedir. Aldığınız geri bildirimlerle beraber düzeltmelerinizi yaptığınızda, kitabınızı “demlenmesi” için bir kenara koyun ve en az iki ay sonra tekrar açıp okuyun. Böylece esere bir nebze yabancılaşacak ve dışarıdan bir göz gibi okuyabileceksiniz.

 4-  Mümkünse, düzeltmeleri yaptıktan sonra eleştiren insanlara tekrar okutun.

Daha iyi bir eser verebilmek adına acemiliği üzerimizden ancak “eleştirilerek” atabiliriz. Eğer bu noktalarda değerli eleştirileri alır ve üzerinde çalışırsanız, ilerleyen süreçlerde eleştirilen hataları yapmadığınızı göreceksiniz. Böylece kitap bastırmak artık zorluk olmaktan çıkacaktır.

 5-  Yayınevlerini araştırıp eserinizle uyumlu olanları bir kenara not edin.

Bu çok ama çok önemli. Örneğin, öykü dosyası hazırladınız ve dosyanızı öykü kitabı yayınlamayan bir yayınevine gönderdiniz. Alacağınız cevap %100 olumsuz olacaktır. Ayrıca hevesiniz kaçacak ve bu işten soğuyacaksınız. Kitap bastırmak, anca doğru yayınevlerini bularak mümkün olacaktır.

 6-  Yayınevi editör ya da sorumlularıyla iletişime geçin.

Burası her ne kadar şart olmasa da, önden bir görüşme, kendinizi tanıtma iyi olacaktır diye düşünüyorum.

 7-  Dosyanızı, belirlemiş olduğunuz yayınevi ya da yayınevlerine gönderin.

Aldığınız geri bildirimler neticesinde düzeltmeleri yaptınız, tekrar okudunuz ve mümkünse okuttunuz, artık dosyanın hazır olduğunu düşünüyorsunuz. Öyleyse gönderin. Peki nasıl göndermeli?

Bir sonraki yazımızın konusu bu olsun.

Yukarıdaki önerilere uymanız, size kitap bastırmak konusunda başarıya ulaşacağınızın garantisini vermez. Çünkü içeriği olduğu kadar, okuttuğunuz kişilerden gelen geri bildirimler ve üzerinde yapacağınız çalışmanın niteliği de önemli. Bu konuda profesyonel bir yardım almak elbette yararınıza olacaktır.

Kitap bastırmak oldukça zahmetli gibi görünse de, sonuçları sizi çok mutlu edecektir. Ayrıca nasıl yazar olunur, dye soran okurlarımıza aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririz.


Aşağıdaki önerileri de dikkate almanızı öneririm.

Kitap önerileri nasıl yapılır? Kitap Önerileri ve Okuması Gereken Kitaplar

Nasıl yazar olunacağına dair: Nasıl Yazar Olunur? Öneriler

Yaratıcılık, edebiyat için oldukça önemli: Yaratıcılık ve Edebiyat

İddia ettikleri gibi mi?: Yazarlık Doğuştan Gelen Bir Yetenek mi?

Kulak arkası edilememesi gereken öneriler: Kitap Yazmak İstiyorum Diyenlere Öneriler

Kitap yazmak, ama nasıl?: Kitap Yazmaya Nereden Başlanır?

Yazar olmak istiyorum diyenlerin karşılaşacağı güçlükler: “Yazar Olmak İstiyorum” Diyenlerin Karşılaşacağı Güçlükler

Yazar adayları için kitap önerileri: Yazar Adayları İçin; Okunması Gereken Kitaplar

Yazar olmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?: Yazar Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Tekrar kontrol etmenizde fayda var: Kitabınız Gerçekten Yayımlanmaya Hazır mı?

Oldukça açıklayıcı bir makaleyle bu soruya yanıt verdik: Kitap Bastırmak Neden Zor?

Hayati önem taşıyan bir konu: Kitap Dosyanızı Hangi Yayınevine Göndermelisiniz?

Ne kadar kazabilirsiniz, haklarınız neler, hemen öğrenin: Yazar Adayları İçin Kitap Telif Hakkı Bilgilendirmesi

Blog açmak istiyorsunuz ama nasıl olacak bilmiyor musunuz? Gelin: Blog Nedir? Nasıl Açılır?

Kitabınız “Gerçekten” Yayımlanmaya Hazır mı?

Temmuz 15, 2018

Yazar Adayları İçin Kitap Telif Hakkı

Temmuz 15, 2018

Bir yanıt yazın