Kitap Yayınlatmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Kitap Yayınlatmak
Kitap dosyanızı tamamladığınızı, sıranın kitap yayınlatmak için yayınevi ile görüşmeye başlamaya geldiğini düşünüyorsanız, öncelikle tebrikler. Eğer hiç editör ya da deneyimli birisinden yardım almadıysanız, kitap dosyanızı yayınevlerine ulaştırmadan önce Kitabınız “Gerçekten” Yayımlanmaya Hazır mı? isimli makalemizi okumanızı öneririz.

Kitap dosyası hazırlamak başlı başına heyecan verici, yorucu ama bir o kadar da insanı mutlu eden bir uğraş. Kimilerine göre hobi, kimilerine göre iş. Elbette bir işten para kazanmadığınız zaman, sözlük, bu eyleme iş demenize pek sıcak bakmıyor. Kim bilir, belki ileride roman, öykü, şiir, inceleme ya da diğer türlerdeki kitaplarınızla para kazanabilir, çok sevdiğiniz yazarlıktan başka bir iş yapmazsınız. Eğer hemen yazarak para kazanmak istiyorsanız, Makale Yazarlığı ve İnternetten Para Kazanmak isimli makalemize göz atabilirsiniz.

Gelelim konumuza; kitap dosyanızı hangi yayınevine göndermelisiniz? Bu konu, kitap dosyası hazırlanana kadar insanın kafasını pek meşgul etmez ama ne yazık ki oldukça önemli. Herkes hazırladığı dosyanın hemen raflara dizilmesini ister ama ilk kitabı yayımlatmak, kitabı yazmaktan daha zorlu bir süreçtir. Kitap Bastırmak Neden Zor? isimli makalede buna değinmiştik.

Yayınevi Editörleriyle İletişime Geçmeden Önce
Kitabınız Gerçekten Yayımlanmaya Hazır mı? İsimli makaledeki önerileri es geçmemeniz oldukça önemli. Çünkü birçok yayınevi editörü, ne yazık ki az zaman içerisinde çok fazla dosyayla ilgilenmek zorunda kalıyor. Bu da bir dosyaya ayırabilecekleri zamanı oldukça kısaltıyor. Bu nedenle eserinizin okunabilir, anlaşılabilir ve farklı olması oldukça önemli. Kitap yayınlatmak bu noktadan itibaren ne yazık ki biraz da şansa kalıyor.

Diyelim ki tüm önerileri gerçekleştirdiniz ve artık kitabınızın hazır olduğunu düşünüyorsunuz ve yazmış olduğunuz öykü dosyası (bu örnek üzerinden gidelim) için yayınevlerine başvuracaksınız. Durun! Her dosya, her yayınevine gönderilmez!

Öncelikle bir kağıda not alın;

Dosyanız ideolojik öğeler içeriyor mu?
Dosyanız dini öğeler içeriyor mu?
Dosyanız cinsellik konusunu işliyor mu?
Dosyanız polisiye, korku, bilimkurgu gibi türlerde mi?
Yukarıdakiler şimdilik yeterli sorular, bu soruları genişletmenizi ve yanıtları bir kenara not etmenizi öneririm.

Şimdi gelelim asıl konuya; diyelim ki kitabınız sol ideolojiye destek veren olay öykülerinden oluşuyor ve yer yer iktidara oldukça sert muhalefet ediyor. Bu durumda kitabınızı Yeni Türkiye Yayınları ya da Şule Yayınevi’ne göndermeniz ne kadar mantıklı? Hiç okunmayacak, okunsa bile kesinlikle yarım bırakılacaktır. Öncelikle dosyanızdaki ideolojinin zıttı olan yayınevlerini eleyin, vakit kaybetmeyin.

Kitap Yayınlatmak İçin Yayınevi Seçimi
Bu süreçte elbette ki kitabınızı Can Yayınları ya da Türkiye İş Bankası Yayınları’ndan çıkartmak isteyebilirsiniz. Bu ve bunlar gibi büyük diye tabir edilen yayınevlerine o kadar fazla dosya gidiyor ki, değerlendirmeleri hem uzun, hem de oldukça iç sıkıcı olabiliyor. Editörler genelde bir ay içerisinde yüz dosyadan bir tanesini seçmek durumunda kaldığı için, ne yazık ki işiniz şansa kalıyor. Bir de yayınevlerinin zarar etmemek adına biraz olsun popüler olan insanların kitaplarını basma tercihini de es geçmemek lazım.

Şöyle bir örnek vereyim; Doğan Kitap’tan bir tanıdığım, yeni dosyalar konusunda niçin çekinceli olunduğunu anlatmıştı. Hakan Günday’dan doksan bin, yeni yazardan bin basılacağına, Hakan Günday’dan doksan bir bin basılıyor, ki satıyor… Yeni yazar için bu garantiyi kimse veremez. Kitap bastırmak bu noktada biraz can sıkıcı hale gelebiliyor.

Tamam, artık öykü dosyanızı gönderebileceğiniz bir yayınevi buldunuz ve bu yayınevi diyelim ki Kırmızı Kedi Yayınevi. Bana kalırsa öncelikle editörlerinin kim olduğunu, hangi dosyalara editörlük yaptığına bir bakın. Tarzınıza yakınsa, Kitap Yazmak İstiyorum Diyenlere Öneriler isimli makalemizde üzerinde durduğumuz hataları yapmadığınıza emin olarak, dosyanızı editöre ulaştırabilirsiniz.

Kitap Editörlüğü Hizmeti İçin Tıklayın

Elbette gelecek yanıtı bilemiyoruz ama diyelim ki dosyanızın basılacağını öğrendiniz. O halde yapmanız gereken şey sözleşme imzalamak olacak. Yazar Adayları İçin Kitap Telif Hakkı isimli yazımızda, bir sözleşmenin nasıl olacağıyla alakalı ön bilgilendirme yaptık, lütfen göz atmadan sözleşme imzalamayın.

Eğer ret yanıtı gelirse de, editörden ret yanıtının sebebini öğrenmeye çalışın ve belirteceği hataların üzerinden muhakkak geçin. Eğer bir yanıt gelmezse, başka yayınevlerine göndermeden önce tekrar kontrol etmenizde, mümkünse bir editör ya da deneyimli kişiden destek almanızda fayda var. Dosyanızın yayınevi tarafından reddedilmesi, dosyanızın işe yaramaz olduğu anlamına gelmez. Başka yayınevlerine ulaşmayı ihmal etmeyin.

Halk arasında kitap çıkarmak, kitap bastırmak olarak dile getirilen kitap yayınlatmak eylemi ne yazık ki düşünüldüğü kadar keyifli olmayabiliyor. Kitap yayınlatmak için yayınevleri ile iletişime geçmeli, sabırla beklemeli, gelecek yanıtı olgun bir şekilde karşılamalısınız. Birçok yerde yanıt alamayan yazar adaylarının sert söylemlerde bulunduğunu görüyorum. Bence bu yanlış bir tavır. Eleştirebilir, serzenişte bulunabilirsiniz ama hakarete varan söylemler oldukça itici oluyor.

NOT: Doğru kullanımı kitap yayımlatmak*. İnternet aramalarında yazar adaylarının kitap yayınlatmak olarak aradığını fark ettik ve bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırmak adına bu makalemizde kitap yayınlatmak olarak kullanmayı tercih ettik.

Kitap Yayınlatmak İsteyenler

Temmuz 30, 2018

İnternet’te kendi kitabınızı yayınlayarak Siz de milyoner olabilir misiniz ?

Temmuz 30, 2018

Bir yanıt yazın