Kitap Çıkartmak İsteyenler Dikkat!!!

Kitap mı  Yazdınız? Kitap mı Bastırmak İstiyorsunuz?

Yayınevi Dolandırıcılığına Lütfen Dikkat Edin.!!!

Bugünkü yazımda yeni yazar adaylarını birkaç hususta uyarmak istedim. Bende bir yazar olarak kitap bastırmak veya çıkartmak istediğiniz zaman yaşanılan zorlukları iyi biliyorum.

Bir çok yayınevi var para ile veya telifli kitap çıkartan. O kadar emek harcayıp yazdığınız, çok umut beklediğiniz bir kitap dolandırıcı bir yayınevinin eline düşerse hem paranız gider hem de hayalleriniz. Yazmak sizin için bir kabusa dönüşür. Size şimdi dikkat etmeniz gereken hususları madde madde yazacağım.

  • Yayınevlerinin sahibi veya genel yayın yönetmenlerinin tatlı diline kanmayın. Beyninizi hayali vaatlerle  doldurmalarına izin vermeyin.
  • Mutlaka o yayıneviyle çalışmış veya çalışan bir yazardan fikir edinin.
  • Kitabınıza 1000 veya 3000 adet basım yapacağız deyip. Sadece 20-30 tane kitap basmalarına izin vermeyin. Kitapların basıldığını gerekirse gözünüzle görün. Sözleşme yapmadan bunun garantisini alın.  Size 3000 adet bastık deyip kandırırlar. Oysaki 30 tane basmışlardır. Türkiye’ye dağıtımını yaptık derler. Bakarsınız hiçbir yerde kitabınızı bulamazsınız.
  • Kitabınızın bandrolüne dikkat edin. Eski kitapların bandrolü koymuş olabilirler. Veya sahte bandrol kullanmış olabilirler. Gerekirse Kültür bakanlığını arayarak kitabınız gerçekten var olduğunu oradan kontrol edebilirsiniz. Bir yazar arkadaşımın başına geldi. 3000 adet bastık dediler. 30 adet basmışlar. Kültür bakanlığını aradık böyle bir kitap yok dediler. O çıkardıkları 30 kitaba da eski kitapların bandrollerini yapıştırmışlar.
  • Kitabınız basıldı 2 veya 3. Baskıya girdiniz telif almanız gerekiyor. Çoğu yayınevi yazara para ödemek istemez. Ve çoğu da ödemez. Bu şekilde bir mağduriyet yaşamak istemiyorsanız. Kitabı bastırmadan önce yayınevini iyice araştırın. Yazarları ile sosyal medya üzerinden irtibata geçin danışın.
  • En önemli hususlardan bir tanesi kitabınızın dağıtımı konusu. Kitabınızı istediğiniz adet basmışlar bandrolünüzde tam. Ama yayınlandıktan sonra bir bakıyorsunuz kitabınız hiçbir yerde yok. Dağıtımı yapılmamış depoda eskimeye yüz tutmuş. Sadece kitabınızı akrabalarınız sizi tanıyanlar almış. Yayınevini seçmeden dağıtımı nasıl diye bunu da araştırın. Gerekiyorsa birkaç ile gidip kitapçılara o yayınevini sorun. Bazı yayınevleri var marketlerde bile kitabınızı görebilirsiniz. Bir yazar olarak kitabınızı raflarda görmemek kadar acı bir şey yok. Paradan daha önemli şahsen benim için. Dağıtımın iyi olması demek sizin okur kitlenizin bir anda büyümesi kitabınızın kısa zamanda tanınması demektir.
  • Diğer önemli hususlardan bir tanesi Kitap fuarlarına katılım. Ve adınıza imza günü düzenlenmesi. Yayınevini seçerken bu hususu da dikkate almanızı tavsiye ediyorum. Fuarlara katılmak size yazar kimliği kazandırır. Okurlarla bire bir temas kurmak ufkunuzu hayallerinizi genişletir. Ve unutmayın Fuarda kitabınızı imzalı sizden alan bir okurunuz bir daha sizi asla bırakmaz her kitabınızda yanınızda yer alır.
  • Bazı yayınevleri Fuara katılım garantisi veriyor. Daha sonra kitabınız çıktıktan sonra fuara katılım için sizden para talep ediyorlar. İyi bir yayınevinde böyle şeyler olmaz. Gerekirse sözleşmenize bunu da ekletin. Çünkü sözleşmede yazmaz. Daha sonra karşınıza çıkar. İlk başta sizi süslü kelimelerle kandırırlar. O yüzden bu maddeyi fuara katılım konusunda para talep edilmeyecektir diye sözleşmenize ekletmeyi unutmayın.
  • Zaman konusu da önemli. Size bir ay veya iki ayda kitabınızı çıkartacağız derler. Sözleşmede de yazar. Ama genelde hiçbir yayınevi buna uymaz. Ben ilk kitabımda tam bir sene bekledim kitabımın çıkmasını. Sürekli bahane ürettiler. Baskıda sıkıntı var. Editör hastalandı. Kapak tasarımı uzun sürdü. Bandrol alamadık. Matbaa makinesi bozuldu yurt dışından parça bekliyoruz. Şubat ayındasınızdır eylül ayı kitap çıkarma ayıdır. O zaman çıkaralım gibi bir sürü bahane. Zaman gelir telefonlarınıza çıkmazlar. Başka şehide iseniz ulaşmanız mümkün olmaz. İnanın bunların hepsini birebir yaşadım.
  • Büyük yayınevlerine kitap dosyanızı gönderirsiniz. Size 6 ay içinde olumlu veya olumsuz dönüş yapacağız derler. Ama Yalan kimse size dönüş yapmaz. Siz boşuna 6 ay beklemiş olursunuz. Şahsen bana hiçbirinden dönüş olmadı 2009’da birçok yayınevine dosyalarımı gönderdim. Ne olumlu ne olumsuz kimse dönüş yapmadı. Bir dayınız torpiliniz yoksa büyük yayınevlerinden medet ummayın.
  • Yazdığınız kitabınızı mutlaka notere onaylatın. Yoksa yayınevi sizden dosyanızı alır beğenmediğini söyler. Daha sonra başka bir isimde kitabınızı piyasaya sürer. Arkadaşınıza bile bu konuda güvenmeyin. Dosyanızı kimseyle paylaşmadan önce mutlaka notere onaylatın. Notere onayında en küçük puntoda boşluk vermeden paragraf başı falan yapmadan arkalı önlü sayfanızı en geniş şekilde ayarlayarak notere onaylatın. Ben 190 sayfa romanımı bu şekilde 7 sayfaya düşürmüştüm. Yoksa notere yüksek Mevla da para ödersiniz.
  • Sözleşme sürenizi kısa tutmaya çalışın. Ben genelde bir sene yapıyorum. Çünkü bir aksilik bir mağduriyet vay başka bir yayınevinden size teklif geldiği zaman çekip gitmeniz kolay olsun. Size 3 sene gibi uzun bir süreliğine sözleşme imzalatmaya kalkarlar sakın imzalamayın.
  • Kitabınızı 15 günde bir ayda basarız derlerse de inanmayın. Bunu söyleyen kişi kesinlikle sizi dolandıracak olan kişidir. 15 günde bir kitap çıkmaz. En iki ayda güzel bir kitap ortaya çıkar.
  • Yine başka bir konuda bir yazar arkadaşımın başına geldi. 400 sayfalık romanını 150 sayfaya sığdırıp basmışlar. Kelimeler birbirine girmiş editöryel hiçbir çalışma yapılmamış. Sırf maliyetten kaçmak için sayfa sayısını düşürmüşler. Kağıt kalitesi berbat. Tuttuğumuz gibi sayfalar elimizde kaldı. Hiçbir dağıtımcı kitabı kabul etmedi.
  • Sizden reklam ve sosyal medya danışmanlığı altında ek paralar isterlerse bunlara da kanmayın. Normalde bunları zaten para karşılığı olmadan bir yayınevinin yapması gerekir. Ekstra bunlar için para isteniyorsa anlayın bu yayınevi de dolandırıcıdır.
  • Baskıda para ile kitap bastırdıysanız size telif ödenmesi konusunda sözleşmede yazar. İlk baskı bittiği zaman size telif ödenmesi gerekir. Ama genelde dolandırıcı bir yayınevi Size haber vermeden 2. Baskıya bile geçmiştir. Size para falan ödemezler sizin haberiniz bile olmaz.
  • Kitabınızı bastırdınız ama gerçekten istenilen adet kadar basıldığına emin değilseniz. İnternetten veya bir kitapçıdan kitabınızı 50 adet gibi sipariş verin. Eğer tükenmiş veya stokta yok deniyorsa. Yada 45 gün sonra kitabınız geliyorsa mutlaka bu işte de bir dolandırıcılık vardır.

 

Yazar adayı arkadaşlarım yukarıda yazdığım hususlara mutlaka dikkat edin. Emeğiniz hayalleriniz çöpe gitmesin. Burada ismini yazamadığım ve bildiğim bir çok dolandırıcı yayınevi var.Ama sizde araştırmalarınızda yukarıdaki hususları dikkate alırsanız hangisi dolandırıcı hangisi kaliteli bir yayınevi anlarsınız. Aklıma gelmeyen daha bir çok husus var. Zamanla tekrar paylaşacağım. Yine de  sormak istediğiniz aklınıza takılan bir şey olursa aşağıdaki linklerden bana ulaşabilirsiniz. Kitap çıkarmadan önce lütfen acele etmeyin. İnce eleyip sık dokuyun. İyice araştırmanızı yapın. Bir çok arkadaşım gibi mağdur olmanızı istemediğimden dolayı bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim. Hiçbir güç sizi yazmaktan alı koymasın. Kitaplarla kalın. Sevgiyle kalın.

Wattpad kitaplarını ücretsiz yayınlat

Temmuz 4, 2018

Wattpad gençleri ‘romancı’ yapıyor

Temmuz 4, 2018

Bir yanıt yazın