Yazar Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Yazar olmak için ne yapmalıyım sorusu, okuma yazma bilen ve edebiyatla biraz ilgili olan çoğu insan tarafından sorulmuştur. Hatta “hayatımı yazsam roman olur” diyenlerin sayısı hiçte azımsanacak kadar az değil. Peki ya yazar olmak için ne yapmalıyım sorusuna verilebilecek en net yanıt nedir?

İnsanlar yazar olmak istediklerinde ilk akıllarına gelen şey genelde kendi hayatını ya da bir tanıdığının hayatını yazmak oluyor. Oysa bu büyük bir hata! Önce bir durup düşünmeli insan; gerçekten yazmaya değecek kadar farklı bir yaşamım (ya da arkadaşının yaşamı) var mı? İyi kitap okuyucuları bilirler; standartların dışında yaşamları işleyen o denli fazla kitap var ki…

En çok yapılan hatalardan birisini belirttikten sonra, asıl sorumuzu yanıtlayalım; yazar olmak için ne yapmalıyım?

“Yazar Olmak İçin Ne Yapmalıyım?”

#1  Kesinlikle çok kitap okumalısınız.

Her yazımda bu konuya değiniyorum ama inanın bana en kritik nokta kitap okumak. Yazar olmak için ne yapmalıyım sorusunu soran herkes, her şeyi bir kenara bırakıp kitap okumak zorundadır. Eğer kitap okumazsanız, muhtemelen yazdığınız metin tatmin edici olmayacaktır. Çünkü kitap okumak, anlama kapasitenizi arttırdığı gibi, aynı zamanda yaratıcılığınızı da arttıracaktır. Aynı zamanda okuduğunuz kitaplardaki hataları görüp aynılarını yapmaktan kaçınabilir, neyin nasıl yazılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.

#2  Sürekli yazmalısınız.

Yazar olmak için ne yapmalıyım diyen insanlara en önce iki önerim oluyor; kitap oku ve çok yaz. Her ikisi de olmazsa olmaz şartlar. Bunları yerine getirmeden, aşağıdaki maddeleri yerine getirmenizin bir önemi kalmıyor. Hatta bu çok kitap okuyup çok yazdıktan sonra, aşağıdaki maddeleri çok fazla önemsemeseniz bile olur (ama siz yine de önemseyin derim).

Sürekli yazın ve saklayın. Üç ya da beş ay sonra eski yazılarınızı yenileriyle kıyaslayın ve aradaki farkı görün. Nasıl ki bir yüzücü sürekli yüzme antrenmanı yapıyorsa, bir yazar da yazma antrenmanı yapmalı…

#3  Öğrenmeye açık ve istekli olmalısınız.

Öğrenmeye meraklı olmayan insanın kendini geliştirmesi mümkün mü? Bence değil. Eğer bir yazar olmak, kitap yayımlatmak istiyorsanız, kesinlikle öğrenmeye istekli olmalısınız. Yazar olmak için ne yapmalıyım sorusunun belki de kilit yanıtlarından birisi de bu.

#4  Eleştiriye ve sabırlı açık olmalısınız.

Sabırlı olmalısınız çünkü bir kitap yazmak çoğu zaman bir havuzu damla damla doldurmaya benziyor. Yorgun oturduğunuz masanın başından daha yorgun kalkabilecek ve bundan şikayet edip vazgeçmeyecek bir karaktere bürünmeniz gerekiyor. Çünkü kitap yazarak para kazanabilecek duruma gelene kadar muhtemelen bir işte çalışıyor olacaksınız ve dinlenmeniz gereken zamanlarda kitap yazmak için efor sarf edeceksiniz.

Eleştiriye açık olmalısınız çünkü yazdığınız metinlerin beğenilmediği olacak ve bunları birer hakaret olarak algılarsanız, işiniz çok zor. Eleştiriler aslında övgülerden daha önemli. Çünkü neyi yapmamanız gerektiğini anca eleştiri aldıkça öğrenebilirsiniz.

#5  Not almalısınız.

Elbette bu şart değil ama dönüp eski yazdıklarıma bakıp bunları düzenleyebiliyor ve şimdiki tecrübelerimle daha düzgün bir metin haline getirebiliyorsam, bu durum not almayı sevdiğim içindir. Eğer not almamış olsam, o zamanki düşüncelerimi, kurgularımı şimdi hatırlayabilir miydim? Muhtemelen hayır. Elbette bu sizin için de geçerli.

#6  İyi bir gözlemci olmalısınız.

Yazar olmak için ne yapmalıyım diyen bir insana verilebilecek en güzel yanıtlardan birisi bu; iyi bir gözlemci olmalısın. Yazacağın metin ne olursa olsun, gözlemlediklerini bildiklerinle harmanlayıp kağıda döktüğünde her şey daha farklı olacak. Okuduğunuz kitaplara bir bakın; yüz kitaptan doksan dokuzunda yazarların gözlemlerine ve bu gözlemlerle harmanladıkları bilgilere denk geleceksiniz.

#7  Motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız.

Her zaman için size köstek olacak insanlar olacak. Yazdıklarınızı beğenmeyen, yazarların aç kaldığını söyleyen, hapis yattığını anlatan (?), hayallerinizin bir gerçekçiliği olmadığını iddia eden bu insanlara karşı motivasyonunuzun yüksek olması şart. Aksi taktirde henüz birkaç sayfa yazdıktan sonra vazgeçmeniz işten bile değil.

#8  İyi bir dinleyici olmalısınız.  

Dinlemek, dinleyerek öğrenmek oldukça basit ve bir o kadar da zor. Kimisi dinlemeyi hiç sevmez; sürekli ben konuşayım, der. Fakat dinleyerek insanların düşüncelerini, duygularını öğrenebilir, daha iyi yorumlayabilirsiniz. Bu da metni daha güçlü kılabilecek bazı dokunuşlar yapabilmenize imkan sağlar.

Yazar olmak için ne yapmalıyım diye soranlar için kısa ve öz sekiz madde belirledim. Umarım faydalı olur…

Kitap Yayınlatmaya, Kitap Bastırmaya Nasıl Başlanır?

Temmuz 15, 2018

Yazar Adayları İçin Okunması Gereken Kitaplar

Temmuz 15, 2018

Bir yanıt yazın