kitap çıkarmak ne kadara mal olur

kitap çıkarmak ne kadara mal olur

1500 lira ver kitap yazarı ol

Yayıncılık piyasasında bin 500 ile 15 bin lira arasında değişen maliyetleri karşıladığınız takdirde kitabınızı bastırmanız mümkün. Sürecin her aşamasında profesyonel destek sağlayan firmalar yazar adaylarını yayın dünyasına taşıma sözü veriyor. Telif hakkı özgürlüğü tanındığı gibi satışlardan elde edilecek gelir de yazara ait.

Yayıncılık piyasasında, parasını vererek kitabınızı bastırabilirsiniz. Bir kitabın yazara maliyeti bin 500 ile 15 bin lira arasında değişiyor. Sektördeki firmalar müşterilerine ‘ekonomik paket’, ‘Süper Paket’ ‘Herşey Dahil’ gibi seçeneklersunuyor. Örneğin, 160 sayfalık bir basım için 2 bin 390 lira ödemeniz gerekiyor, ‘Bir şiir kitabım’ olsun derseniz bin 800 lira, ‘Sayfa sayım fazla, hiçbir şeye karışmak istemiyorum’ diyorsanız 15 bin lirayı bulan ücretleri ödemek durumundasınız.YAZARA TELİF HAKKI ÖZGÜRLÜĞÜ

‘Destekli Kişisel Yayıncılık’ olarak tanımlanan bu piyasada 12 civarında firma bulunuyor. Sektör temsilcilerin vurguladığı kritik nokta yazara telif hakkı özgürlüğü verilmesi. Kitabın satışından elde edilecek bütün kâr, dağıtım şirketlerinin belirlediği iskonto düşüldükten sonra yazara ait. Ayrıca kitabın raflardaki satış ücretini de siz belirleyebiliyorsunuz. Firmaların internet sitelerindeki ücretleri inceleyerek bütçenize göre bir yazarlık geleceği belirlemeniz mümkün.

SATIŞLARINIZI TAKİP EDİN

Cinius yayınları ortağı Diren Yardımlı, sektörün temel prensibini ‘Kitabın yayıncısı aslında yazardır’ diyerek açıklıyor. Yardımlı sundukları hizmeti şu şekilde özetledi: ‘Bizden bir defaya mahsus, yayıncılık hizmeti satın almaktadır, dolayısıyla kitabın bütün kârı yazara aittir ve dilediği zaman kitabı satıştan kaldırabilir. Kişiler, internetten satış hareketlerini de takip edebiliyor.’

SESSİZ DEVRİM

Firma olarak şu ana kadar bin 200’ü aşkın kitap yayınladıklarını ifade eden Yardımlı, kuruluş süreçleri ile ilgili olarak ‘Klasik yayıncı iken sürekli de gelen dosyaları reddediyorduk. Aralarında güzel dosyalar da oluyordu, yayınevinin kataloğuna uymayacağı için reddediyorduk. Hatta maliyetlerini ben karşılayayım ama yeter ki kitabım basılsın diyenler çoktu. Biz başladığımızda ABD’de bu sektör yeni yeni ortaya çıkıyordu, şimdi bütün dünyada böyle bir yayıncılık sektöründen bahsetmek mümkün’ dedi. Yaşanan bu süreci ‘Sessiz devrim’ olarak tanımlayan Yardımlı, kendilerine başvuran kişilere şanslarını önce klasik yayınevlerinde denemeleri için yönlendirdiklerini vurguladı. Yardımlı ayrıca, sektörün avantajlarını şöyle sıralıyor: Telif hakkının yazarda kalması, kitabın birkaç haftada çıkması ve sonuna kadar sunulan profesyonel destek.

İnternetle başladı 9. baskısına ulaştı

Yazar Aytuğ Akdoğan, 17 yaşında ilk kitabının çıkması için gerekli matbaa maliyetlerini kendisi karşılamış. ‘Ben Hep 17 Yaşındayım’ isimli kitabı üçüncü baskıda. Diğer kitabı ise dokuzuncu baskıya hazırlanıyor. ‘Neden ve nasıl oldu’ diye soruyoruz Aytuğ’a ve yazan çizen insanların ortak derdini paylaşıyor: ‘İlk kitabını çıkartmak, dünyanın her yerinde olduğu gibi ortak bir sıkıntı. Yayınevlerinden red cevabı alabilmek bile hala büyük başarı sayılır. Kendi imkanları ile kitap çıkarma konusunda Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı ya da Orhan Pamuk’un Cevdet Bey ve Oğulları gibi belki yüzlerce örnek sayabilirim size.’ Akdoğan, bireysel girişimcilik konusunda en güncel ve bilindik örneklerden, önce hayaller mi yoksa maddi kazanç mı diye sorunca şu cevabı duyuyoruz: ‘Bir kitaptan para kazanabilecek son kişi yazardır. Vergileri de düştükten sonra matbaadaki işçisinden dağıtımcısına, kitabevinden yayıncısına kadar herkesin cebine bir şekilde para girebilir, ama maddi kazanç sağlamak için kitap yazmaya kalkışmak; asıl hayal ürünü olan bu bence.’

Menejerlik hizmeti dahil

Sosyal medya ve diğer iletişim kanallarında kitabın tanıtımını yaptıklarını belirten Diren Yardımlı yazarın kazancını şöyle anlattı: ‘Kitabın etiket fiyatına yazar karar verdiğinde, kaç adetten sonra kâra geçebileceği aslında ona kalmış. Ama genelde 1000 adetlik üretimlerde 600 kitaptan sonra kâra geçiliyor. Elbette kitabın sayfa sayısı gibi unsurlar belirleyici faktörler.’

Dolandırıcılar kol geziyor

‘Para kazanmak için bu işe para yatırmayın, satmadığı takdirde bir risk’ diyen farklı bir firma yetkilisi müşteri profilinde en fazla başvurunun isim yapmak isteyenlerden geldiğini söyledi. Ancak bize başvuran kişilerin amacı zaten para kazanmak değil. Hayalleri var. Gerçeği onlara anlatmak zor. Bu nedenle piyasada birçok firma türedi’ dedi. Piyasada dolandırıcıların da ortaya çıktığını belirteny etkili, verilen sözlerin tutulmadığını, bazen belirtilen sayıdan daha azının basıldığını ve polise intikal eden olayların da bulunduğunu söyledi.

Eserleri fısıltı gazetesi sattırır

1991’den bugüne yayıncılık camiasında bulunan Mustafa Sabri Beşer ise, ‘ajans yayınevi’ olarak tanımladığı bu hizmeti sürdürülebilir bulmadığını ifade etti. Beşer, satılmayacak kitapların yüzde 80’inin kitapevleri tarafından iade edildiğini ve kelepir raflarına düştüğünü dile getirdi. Beşer, bir eseri sattıran en önemli şeyin ‘fısıltı gazetesi’ olduğuna işaret ediyor. Beşer, ‘Kitabın içeriği ve dili iyi değilse satılmayacaktır’ diyerek yazar adaylarına ve hayallerine gerekli mesajı iletiyor.

Yazar olmanın bir bedeli var

Şimdi burada yazılanları birileri benimseyip heveslenecek birileri de ‘O kadar kolay mı, bir bedeli olmalı’ diyecek. Necip Fazıl, Sabahattin Ali gibi isimlerin ödediği bedelleri düşününce, tek maliyetimiz para olsun diyesi geliyor insanın. O yüzden işte fırsat. Cep telefonu fiyatına kitap bastırmak, üstelik karta 12 taksitle. ‘Hayatımı yazsam roman olurdu’ diyenlere özellikle babama önemle duyurulur.

kitap yayınlatmak için yayınevleri

Eylül 17, 2018

Ankara Kitap Basımı Kitabınızı Nasıl Yayınlatırsınız

Eylül 17, 2018

Bir yanıt yazın