Ankara Kitap Basımı Kitabınızı Nasıl Yayınlatırsınız

Kitabınızı Nasıl Yayınlatabilir ya da Kitabınızı Nasıl Bastırıp Çıkarabilirsiniz?

Daha önce hiç kitap bastırmamış ya da çıkarmamış iseniz bu yazımız size kitap çıkarmak için yapılması gerekenleri özetleyen bir rehber niteliğinde olacaktır.

Öncelikle bir yazar olarak bazı kritik ve önemli noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Eser sahiplerinin kitaplarının yayınlanması için bir yayınevine başvurmadan önce yapması gereken kitap çıkarmanın hikâyesini ve süreçlerini iyi anlamaları gerekmektedir.

Eser sahiplerinin öncelikli olarak ellerinde tamamlanmış ve nihayete erdirilmiş bir çalışmanın olması gerekmektedir. Elinizde yazılmış bir şey yokken bir yayınevine ulaşıp “kitap bastırmak için ne yapmam gerekiyor ya da kitap yayınlamak istiyorum” derseniz doğal olarak ciddiye alınmazsınız. Bu nedenle ilk olarak elinizde tamamlanmış bir çalışmanızın olması yani yayınevlerinin deyimi ile bir kitap dosyasının olması gerekmektedir.

Kitabım Çalınır mı? Kitabımın Çalınmasını Nasıl Önlerim?

Kitap dosyasını az sonra değineceğiz ondan önce her yazarın aklını karıştıran eserlerinin çalınma riskine karşılık alması gereken önlemleri birkaç cümle ile belirtmek gerekiyor. Az sonra bahsedeceğimiz adımlar, yazarların eserlerinin gelecekte olası telif hakları ihlallerinde, eserinizin size ait olduğunu kanıtlamak amacıyla ellerinin kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Sahiplik haklarının korunması ile ilgili olarak, eserlerin telif hakları eserin yaratıcısına bu rehber konumuz için ise kitabın yazarına aittir. Eğer ki oturup bir kitap yazmış iseniz bu kitabı yayınlatmamış olsanız dahi o eserin sahibi sizsiniz.

Eserin sahipliğinin kanıtlanması için en yaygın kullanılan yöntem notere eserinizi onaylatmaktır. Diğer bilinen ve yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında tasdixsahiplen gibi ücretli hizmetlerin yanında myfreecopyright gibi ücretsiz hizmet veren online (çevrimiçi) zaman damgası yöntemleri de mevcuttur. Eser sahiplerine önereceğimiz daha basit yöntemlerden biri yazım işi bitirilmiş ve yayınlatmak istediğiniz kitabın birkaç kopya çıktısını alarak kargo ya da ptt yolu ile kendi adreslerine göndermeleri ve gelen bu zarfları açmadan saklamaları, diğeri ise eserin son halini kendilerine mail olarak göndererek bu maili saklamaları olacaktır. Bu sayede elinizde zaman damgalı eseriniz olacak ve sahiplik hakkı ihlali durumunda eserin o tarihte yani ilk olarak yazarın elinde olduğunun ispatlanması yönünde deliliniz olacaktır.

Yukarıdaki paragrafta yer alan kitabınızı çalınmaya ya da daha teknik deyim ile telif hakkı ihlaline karşı büyük oranda garantiye aldı iseniz kitap çıkarmak için ne gerekli ve kitap basımı hakkındaki süreci inceleyelim.

Yazdığınız kitabın basımı için iki paragraf yukarıda da belirttiğimiz üzere bir kitap dosyası hazırlamanız gerekiyor.

Nedir bu kitap dosyası?

 Kitabınızı basabilecek yayınevleri tarafından kitap dosyanızın değerlendirmeye alınabilmesi öncelikle kitabınızın kesinlikle tamamlanmış olması gerekiyor. Tamamlanmış, son halini almamış hiçbir kitap yayınevleri tarafından dikkate alınmayacaktır.

Kitap dosyası kitabınızı değerlendirmeye alacak yayınevlerinin kitabınız hakkında fikir sahibi olmanıza olanak sağlayacak dosyadır. Yayınevlerinin önünde sadece sizin kitabınız yer almıyor ve değerlendirme aşaması tüm yayınevleri tarafından zamana yayılıyor. Şunu unutmayın bir kitap yayınlatmak ciddi bir iştir, zaman alır, sabır gerektirir. Bu yüzden kitabınıza ait tüm belgelerin özenle hazırlanmış ve minimum editöryel ve redaktöryel çalışmaya ihtiyaç duyulacak seviyede olması gerekmektedir. Düzgün hazırlanmış kitap dosyaları ön plana çıkar ve yayınevi tarafından size hızlı bir şekilde dönüş yapılır.

Kitap dosyasını oluştururken ilk yapmanız gereken kendinizi tanıtmak olacaktır. Bu nedenle kendinizi tanıtan özgeçmişinize, daha önce varsa yayınlatmış olduğunuz kitaplarınızı, makalelerinizi vs. çalışmalarınızı mutlaka belirtiniz. Yayınevleri kitap bastırmak isteyen yazarları tanımak ister. Bu kitap dosyasına ilave etmeniz gereken en önemli belgelerden birisidir.

Daha sonra yazmış olduğunuz ve yayınlatmak istediğiniz kitabınızın en fazla 2 sayfalık kitap özeti çıkararak ya da kitap tanıtım yazısı hazırlayarak mutlaka bu kitap dosyasına ekleyin. Bastırmak istediğiniz kitabınızın tamamını bu dosya içerisine ilave ederek bir klasör haline getirin. Kitabınızı değerlendirecek olan yayınevinin şartlarına uygun olarak elektronik posta yolu ile gönderin. Bundan sonrası için yayınevine ulaşarak dosyanızın ulaştığından emin olun.

Bastırmak İstediğiniz Kitap için Kitap Dosyasını Kimlere Göndermelisiniz?

Öncelikle kitap dosyasını her yayınevine gönderebilirsiniz, ancak her yayınevi sizin kitap dosyanızı değerlendirmeyecektir. Bunun en temel sebebi yayınevlerinin politikalarından kaynaklanmaktadır. Her yayınevi kitap yayınlatmak isteyen kitap yazarlarının isteklerine olumlu cevap veremeyebilir. Bunun en temel sebeplerinden birisi yayınevinin yoğun programıdır. Diğer önemli etken ise yayınevinin yayın eğiliminden kaynaklanıyordur. Örnek vermek gerekirse, sadece teknik ya da akademik kitaplar yayınlayan bir yayınevine roman dosyası göndermeniz halinde olumlu dönüş almanız mümkün değildir. Ya da başka bir örnek vermek gerekirse, dini kitap yayınlayan bir yayınevine ateizm ya da deizm üzerine övgü dolu bir kitabı göndermeniz sizin için de büyük bir zaman kaybı olacaktır. Bu yayınevinin sizin kitabınız için hazırlamış olduğunuz kitap dosyası sadece göz gezdirilir ve nazikçe reddedilirsiniz.

Bu nedenle kitap dosyasını göndereceğiniz basım yayınevlerinin önceki yayınladıkları kitapları, yayın çizgisini dikkatle inceleyin ve doğru yayınevleri ile iletişime geçerek kitap basımı hakkında bilgi almaya çalışarak, kitap dosyanızı gönderin.

Kitap Dosyanızı Gönderdiniz Sonra Ne Var?

Yayınlatmak istediğiniz kitabınızın dosyası yayınevlerine gönderildikten sonra ön incelemesi yapılır. Kitap dosyanız yayınevlerinin editörleri tarafından incelenerek yayınevinin eseriniz hakkındaki görüşü netleştirilir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yayınevlerinin yoğunluk dönemlerine göre bu inceleme süresi 6 aya kadar çıkabilir.

Kitap dosyanızın türü ve içeriği hakkında bilgi sahibi olan yayınevi, size kısa süre içerisinde olumlu ya da olumsuz geri dönüş yapacaktır.

Kitapevinin ilgili departmanlarının onaylarından sonra yayınevinin uygun bulması halinde kitabınızın yayınlanması için ön görüşmeye davet edilebilirsiniz. Ya da bu süreç kitabınızın yayınlanması şartları için sizinle telefon görüşmesi de yapılabilir. Bu görüşmelerde sözleşme detayları, telif hakları, yayın süreci ve teknik düzenleme gibi konularda size ayrıntılı bilgiler verilir.

Bastırmak istediğiniz kitabınız için olumsuz geri dönüş yapılmasının birkaç sebebi olabilir bunu makalenin ilerleyen paragraflarında da değineceğiz.

Nedir Bu Kitap Basım Sözleşmesi İçeriğinde Neler Var?

Kitap basım sözleşmesi yazar ile yayınevi arasında yükümlülükleri tanımlayan karşılık metindir. Kitap basım sözleşmesi hem yazarın üzerine düşen ödevleri hem de yayınevinin kitap basımı ve dağıtımı sürecinde yapacağı iş ve işlemleri tanımlar. Kitap basım ve yayın sözleşmesi içeriğinde baskı adedi, fiyatlandırma ve telif gibi hususlara açıklık getirilir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, eğer ilk kez kitabınız yayınlanacak ise yayınevi baskı sayısını genellikle 500 ya da 1000 olarak belirler.

Kitabınızın fiyatlandırılması, sayfa sayısı, kullanılan kâğıt türü, matbaa masrafı, verilecek ilan sayısı, yürütülecek dağıtım stratejisi ve daha birçok ‘pazarlama’ ekibinin uygulayacağı işlemler ve size verilecek telifle beraber kitapların fiyatı belirlenir. Bu işlemlerde birçok yayınevinin kendi ortalaması olup, yayınevi bu standartların çok üzerinde veya altında fiyatlandırma politikası uygulamayacaktır.

Kitabınız için size teklif edilecek telifiniz ne kadar olacak? Bu ilk kez kitap yayınlatmak isteyen ve kitap yayınlayarak para kazanılır mı sorusunun cevabını merak eden yazar adaylarının en merak ettiği sorulardan birisidir telif oranları. İlk kez kitap yayınlatacak yazarlar için yayınevleri % 2-10 arasında telif oranları uyguluyor. Genel olarak ilk kez kitap basan yazarlar için bu oranlar daha yukarı çıkamıyor, yayınevleri daha üst yüzdelerde telifleri ilk kitabını yayınlamış ve başarılı yazarların yeni kitapları onaylandığında teklif edebiliyor. Telif oranları yayınevinin politikalarına göre değişmekte olup, sözleşme öncesi görüşülerek netleştirilir.

Kitap basım ve dağıtım sözleşmesinde ayrıca, dağıtım aşaması ile ilgili maddeler de yer alabilir. Kitabınızın hangi dağıtım kanalları ile satılacağı, kaç adedinin size verileceği ve kitap tanıtımının nasıl gerçekleştirileceği önemli konular arasında yer almaktadır.

Kitap basımı ile ilgili olarak ortak çalışma aşamasına geçmeden önce kitap çıkarmak için gerekenlerin önemli belgelerinden olan kitap basım sözleşmesini dikkatle incelemeniz, kafanıza takılan konuları yayınevi ile çözmeden bir sonraki aşamaya geçmemenizi öneririz.

Kitap Basım Sözleşmesi Tamam, Sırada Ortak Çalışma Süreci Var

Günlerce aylarca gecenizi gününüze katarak yazdığınız; belki de masa başında sabahladığınız, sizin en kıymetli eseriniz elinizdeki kitap için basıma hazır hale getirilmesi için en önemli aşaması için uzman dokunuşuna ihtiyaç duyacaksınız. Unutmayın siz bir kitap yazdınız ancak yayınevi onlarca kitap yayınlayarak dağıtımını gerçekleştirdi.

Kitap basımının uzmanlık gerektiren tarafları, örneğin olay akışının mükemmel gittiği ancak aceleye getirilmiş, detaylandırılmamış kitap sonu için ya da okurun kafasını karıştıracak mantık hatalarının giderilmesi, detaylandırma ya da kısaltma, yeni yazım, yazım ya da yanlış dil kullanımının düzeltmesi konusunda yayınevinin ortak çalışma isteklerine hazırlıklı olmanızı öneririz. Aklınıza asla yayınevinin kitabı tekrar yazdıracağı fikri gelmesin. Yayınevlerinin uzman görüşlerini dikkatle dinleyip değerlendirin.

Yayınevleri ortak çalışma ve editöryel hizmetler ile kurguda olan kopuklukları gidermede, cümle düşüklüğü ya da küçük hataların giderilmesinde rehberlik hizmeti de verirler. Bu yayınlatmak istediğiniz kitabınız için son bir dokunuş olarak değerlendirmeli ve eserinizin kusursuz olması için önemli bir adım olduğunu benimsemeli ve bu konuda size yeni bir bakış açısı kazandıracak olan bu çalışma sürecinde iş birliği içinde olmanızı öneririz.

Yayınevleri ile ortak çalışma süreci kitap çıkarmak için gereken prosedürlerin en kritiği ve en önemli adımıdır. Bu konuda ne kadar yapıcı davranırsanız, hem kitabınız bütünsel bir şekilde kusursuz hem de yeni yazacağınız kitaplar için yeni bakış açılarına sahip olursunuz. Yeni yazacağınız kitaplar için de ne yapmanız gerektiği konusunda daha bilinçli hareket edebilirsiniz.

Kitabınızın hazırlık süreci tamamlandıktan sonra kitap baskı aşamasına geçilecektir. Yazmış olduğunuz kitabın, basılmış halini elinize alıp mürekkep kokusunu içinize çekerek mutlu olacağınız aşamadan önceki son dönemeç. Bu aşamada kitabınız için kapak tasarımı yapılacaktır. Yayınevi sizin yönlendirmeniz ile içeriğe en uygun kapak tasarımını yaparak sizin onayınıza sunar. Bu konuda dilerseniz hazırlayacağınız kitap kapak tasarımı eskizi ile yönlendirmede bulunabilirsiniz.

Kitap kapak tasarımı ile mizanpaj sonrası baskı öncesi son okuma yaparak kitabınızın baskıya verilmesi için onay vermeniz halinde kitabınızın basım işlemlerine başlanacaktır.

Mutlu Sona Bir Adım Kala Kitap Basımı

Makaleyi buraya kadar okuduysanız “kitap bastırmak ne kadar sürer” sorusunun cevabını az çok tahmin edebilirsiniz. Yayınevinin iş yoğunluğu, kitabınızın uzunluğu, kullandığınız dil, kitabın konusuna ve diğer bazı etkenlere bağlı olarak kitap dosyasının onayından sonra yaklaşık 3 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Bu süre sizin ortak çalışma sürecinde gösterdiğiniz katkıya bağlı olarak uzayabilir de kısalabilir de…

Kitabınızın kapak tasarımı ve editöryel çalışması tamamlandı ise yayınevi kitabınızı baskıya geçecektir. Kitap basım ve dağıtım sözleşmesinde karşılıklı anlaşılan kitap basım şartlarına uygun olarak, kitap basım sertifikasına sahip matbaalarda basımı gerçekleştirilir. Teknik işlemlerin tamamlanması, kitabın matbaaya verilmesi ve dağıtıma hazır hale getirilmesi yaklaşık olarak 1 – 2 haftada tamamlanır.

Yayınevi ayrıca kitabın kamu kurumlarınca zorunlu tutulmuş, kitap ISBN alma, Kültür Bakanlığı Bandrol Alma, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne kaydı yayınevi tarafından gerçekleştirilir.

Ve Mutlu Son

Artık kitabınızı elinize alabilir ve taze mürekkep kokusunu ciğerlerinize çekebilirsiniz…

Bu aşamadan sonra eseriniz kitap raflarında ya da belirlenmiş dağıtım stratejisine uygun olarak internet satış sitelerinde yerini alır.

Bu süreç benim için çok uzun bu aşamalar beni yorar diyenler için başka bir alternatif daha mevcut. Kitabınızı kendiniz basacaksınız. Peki nasıl?

Kitabını Kendi İmkânlarıyla Yayınlamak İsteyenler için Kitap Basımı Hakkında Genel Bilgi

Bu yöntem genel olarak kitap dosyasını gönderdiğiniz hiçbir yayınevinden olumlu cevap alamamanız ya da yayınevinin sunduğu şartları beğenmemeniz halinde uygulanacak yöntemdir. Yayınevleri kanuna uygun olan, sorun çıkarmayacak dosyaları ve basım ücretinin tamamı yazar tarafından karşılanması halinde de kitap basabilmektedir.

Kendi imkânlarıyla kitap yayınlamak isteyen ya da kitap çıkarmak isteyenlerin en fazla merak ettiği konu kitap çıkarmanın maliyetinin ne kadar olduğudur?

Bu durumda net bir şey söylemek mümkün değil ancak kitabın sayfa sayısı kitabın maliyeti için en belirleyici unsurdur. Yukarıda paragraflarda da belirttiğimiz üzere eserinize uygun olarak bir yayınevi belirleyin ve o yayınevi ile iletişime geçin.

Eserinizi ve kendinizi tanıtan bir yazı ile birlikte yayınevine tam olarak ne istediğinizi belirtin ve kitap bastırma maliyet ve kitap basımı süreci hakkında bilgi sahibi olun.

Günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde kitabınızın binlerce adet basılmasına gerek kalmadan daha az sayılarda kitabınıza ulaşmak mümkün.

Kitap Bastırmak İsteyenler için Yapılması Gerekenler:

1. Eserinizi mutlaka tamamlayın, tamamlanmamış eser dikkate alınmaz.

2. Bastırmak istediğiniz kitabınızı sahiplik hakları ihlallerine karşı koruyun

3. Kitap dosyası hazırlayın   a.Kısa özgeçmişinize geçmiş yayınlarınızı ekleyerek oluşturun
   b.En fazla 2 sayfalık kitap tanıtım veya kitap özetini hazırlayın   c.Kitabınızdan bir bölüm ya da tamamını bu dosyaya ekleyin

4. Kitap dosyanızı, bastırmak istediğiniz kitaba uygun politikaya sahip yayınevlerine gönderin

5. Bekleyin. Yayınevinin kitap dosyasını değerlendirmesi ile olumlu ve olumsuz yorumlarını bekleyin.

6. Olumsuz sonuç gelmesi halinde denemeye devam edin.

7. Kitap Basım ve Dağıtım Sözleşmesini Değerlendirin

8. Ortak Çalışma Süreci, editöryel yönlendirmelere uyumlu çalışın

9. Kapak Tasarımına yardımcı olun, Kamu kuruluşları ile ilgili süreçlerin yürütüldüğünden emin olun

10. Kitabınızın basımı sonrası kitabınızın tanıtımı süreçlerinde yayınevine destek olun.

Elpis kitap Yayınevi olarak sizlerin kaleme aldığı romanlarınızı, öykülerinizi, şiir ve denemelerinizi değerlendirip edebiyata katmayı amaçlıyoruz. Bu misyonla genç ve amatör yazarlarımıza destek olup eserlerinin okurlarıyla buluşmasını sağlıyoruz.

İyi Kitaplar için yeni bir umut” felsefemizle iki yıl gibi kısa bir sürede 80’yi aşkın eseri yayın hayatına geçirdik. Elpis Kitap ailesinin uzman kadroları ile sizlerin de bastırmak istediğiniz eserlerinizi okurlarınız ile buluşturmak amacıyla yol arkadaşlığı teklif ediyoruz.

Kitap dosyalarınızı: editor@elpisyayinlari.com adresine gönderebilirsiniz.

kitap çıkarmak ne kadara mal olur

Eylül 8, 2019

KİTAP BASTIRMAK

Eylül 8, 2019

Bir yanıt yazın